Träningsklocka bäst i test

Att hitta den bästa träningsklockan är inte alltid helt lätt då det finns så pass många modeller att välja mellan. Att utse en träningsklocka som är bäst i test är heller inte lätt då man bör ta hänsyn till olika användares krav och behov.

Det bästa hade varit att ange vilka träningsklockor som är bäst i test för olika prisgrupper och målgrupper. Därför kommer vi på denna sida rekommendera flera modeller i olika prisgrupper så du kan få den bästa träningsklockan som passar din budget och dina behov.

Garmin Forerunner 620 – Bäst i test

Garmin Forerunner 620Garmin Forerunner 620 är en komplett träningsklockan som på många sätt och vis även fungerar som en personlig tränare. I prisklassen runt 3000 kronor kommer ut Forerunner 620 ut i toppen med endast ett fåtal andra träningsklockor bredvid sig.

Vi behöver knappt gå in på det självklara att hastighet, tid och sträcka är något som finns med i träningsklockan. Utöver det följer det med ett HRM-bälte som mäter pulsen och tillsammans med puls och övrig data får du full kontroll på din träning. Klockan kan beräkna hur mycket du tagit ut dig själv under ett träningspass och rekommendera hur länge du behöver vila innan kroppen återhämtat sig från en träning.

Med hjälp av att mäta pulsen kan du dessutom träna VO2max (maximal syreupptagningsförmåga) i form av intervaller. Träningsklockan hjälper dig att hålla koll på intervallerna och varnar när det går för långsamt/för snabbt och när du ska skifta mellan högt och lågt tempo. Att träna sin VO2max är en del av varje elitidrottares träningspass och är samtidigt den träningsform ger bäst resultat för nybörjare.

Alla dina träningspass med all data som är insamlad under tiden kan du enkelt ladda upp till Garmin Connect, en portal där du får översikt och kan planera dina träningar och se dina framsteg.

Garmin har verkligen lyckats med 620 och med tanke på att den är vattentät ner till 50m tryck så fungerar den ypperligt för simning, triathlon och snorkling. Det är inte konstigt att de just nu anses som det bästa träningsklockan i det övre mellansegmentet strax över 3000 kronor.

Köp: Sportamore
Klockan finns även i vit/orange färg.

Suunto Ambit3 Sport – Bäst i test

Suunto Ambit3 SportSuunto tillverkar en mängd olika träningstillbehör och annan utrustning för utomhusaktiviteter. Deras Ambit-serie har snabbt blivit populär de senaste åren och deras senaste Ambit3 är definitivt bland de bästa träningsklockorna just nu. Det är lite av en smaksak vilket märke man gillar och tillsammans med Garmin Forerunner 620 känner vi att de helt klart ligger i topp runt 3000 kronor.

Ambit3 Sport har flera förbättringar mot föregångaren och en av de största nyheterna är att klockan nu inte helt är gjord i plast utan även i aluminium. Det gör klockan lite mer stöttålig och mer hållbar jämfört med tidigare modell.

En annan klar förbättring är att det nu går att koppla samman sin klocka med telefonen och alltså använda sin iPhone som en display för att se ännu mer information på en och samma gång. Där blir det även lättare att se vart man är om man eventuellt är ute och springer/cyklar längs en bana man tidigare varit på.

Förutom de självklara funktionerna för att se hastighet, tid, sträcka, puls etc. kan du även avläsa höjd med Ambit3 Sport, vilket i sin tur även ger bättre precision för att beräkna kaloriförbrukning. Något som vi så vitt vet är unikt med Ambit3 och som dessutom kan vara lite kul är Ghost-funktionen där du kan jämföra hur du ligger till mot ett tidigare lopp. Låt säga att du varje fredag springer samma runda och vill prestera bättre och bättre. Då kan klockan visa dig hur många meter bakom du ligger vid samma tid jämfört med tidigare pass. Du kan alltså tävla mot dig själv.

Ambit3 Sport är helt klart med i toppen och absolut en kandidat du bör väga in om du vill ha det bästa runt 3000 kronor. Det enda tråkiga är att den fortfarande inte har någon färgskärm, men det kanske är på gott och ont.

Köp: Sportamore
Klockan finns även i vit och blå färg.

Billigare alternativ?

Det finns många billiga träningsklockor som fungerar helt okej till en början. Sportamore har ett bra utbud och dessutom prisgaranti. Så ta en titt på deras utbud och försök hitta en klocka som har rätt funktioner för dig. Du kan även kolla på vår sida över billiga träningsklockor så kan du se några vi rekommenderar.